رویای مشترک همه ما «شریف» است
22 آبان 1400 1400-08-30 14:14رویای مشترک همه ما «شریف» است
آیین معارفه و تکریم رییس دانشگاه صنعتی شریف با حضور وزیر علوم و روسای سابق این دانشگاه برگزار شد.
در این مراسم دکتر رسول جلیلی، ریاست دانشگاه صنعتی شریف، ضمن قدردانی از حضور وزیرعلوم و روسای قبلی دانشگاه صنعتی شریف به ایراد سخنرانی پرداخت.
مشروح صحبتهای وی بدین شرح است:
بسمالله الرحمن الرحیم
وَقُلْ رَبِّ أَدْخِلْنِي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَلْ لِي مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَانًا نَصِيرًا
سوره اسراء آیه ۸۰
و بگو: «پروردگارا! مرا در هر کار، با صداقت وارد کن، و با صداقت خارج ساز! و از سوی خود، حجتی یاری کننده برایم قرار ده!»
دوستان عزیز، همکاران گرامی، مهمانان ارجمند؛ سلام
از حضور شما در این جمع صمیمی سپاسگزارم و مقدم مهمانان گرامی از جمله وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری جناب آقای دکتر زلفیگل روسای قبلی دانشگاه آقایان دکتر فتوحی،روستاآزاد، سهراب پور، و صالحی را گرامی میدارم.
من باور دارم که حضور شما در این مراسم بیش از هرچیز برای ارج نهادن به جایگاه ارزشمند دانشگاه شریف است. دانشگاهی که در طی بیش از نیم قرن، با تلاش و حمایت همه شما عزیزان، به معنای حقیقی کلمه پیشتاز و سرآمد در عرصههای گوناگون بوده است.
امروز مدیریت دانشگاهی به بنده سپرده شده که بیتردید برترین دانشگاه صنعتی کشور، یکی از بهترین دانشگاههای صنعتی منطقهی غرب آسیا و دانشگاهی شناخته شده در جهان است. آمیخته شدن سطح بالای آموزشی و پژوهشی با فضای فرهنگی پویای دانشگاه و مهارتهای چند بعدی، دانشجویان، شریف ما را به دانشگاهی فراتر از یک آکادمی صنعتی تبدیل کرده است.
امروز آوازه شریف نه فقط، در برترین مجامع علمی، که در محافل فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی نیز شنیده میشود و این یعنی شریف یک«کانون نخبگانی» است؛ یک دانشگاه که دانشجویانش را تک ساحتی پرورش نمیدهد و آنها را برای نقشآفرینی موثر در عرصههای مختلف جامعه آماده میکند.
مایلم اینجا و در این لحظه، درباره فرصتهای پیش روی دانشگاه با شما صحبت کنم. «شریف آینده» رویای مشترکی است که همهی ما، با وجود گرایشهای متنوعی فکری، فرهنگی و سیاسی باید در ساختن آن نقشآفرین باشیم.
کشور ما امروز با مسایل و چالشهای جدی رو به رو است. به عنوان یک معلم، خوب میدانم که شریفیها و به طور خاص اعضای جوان این خانواده همواره از چالشهای تازه استقبال میکنند و در مواجهه بی واهمه با مسالهها، فرصتهایی را برای پیشرفت کشور خلق میکنند. این چالشپذیری و مواجهه با مسالههای پیچیده، شاخصههای شریف و شریفیهاست. بر همین اساس من عمیقا، معتقدم دانشگاه صنعتی شریف باید در شناسایی و حل مسایل کشور پیشرو باشد. ما باید تلاش کنیم که «سبک شریف» را در مواجهه با مسایل کلان کشور برجسته کنیم. این هدف قطعا با تکیه بر ظرفیت استادان، دانشجویان و همه نقشآفرینان ناحیه نوآوری شریف در دسترس خواهد بود.
مساله مهم دیگری که به اعتقاد من در شریف آینده جایگاه مهمی خواهد داشت، پرداختن به پژوهشهای بنیادی است. همه میدانیم که هزینه کردن برای علوم پایه، در واقع سرمایهگذاری برای آینده است. تقویت علوم پایه باید مد نظر همه ما باشد. چون برای ساختن آیندهای درخشان به این علوم نیاز داریم. در این زمینه، بیش از هر چیز نیاز به منابع مالی متنوع داریم که بخشی از آن باید از طریق نهادهای حمایتی داخلی، بخشی در تعامل با صنایعهای تک و بخشی از طریق توسعه تعاملات پژوهشی بین المللی محقق شود. توجه و تمرکز بر دانشهای نوین بین رشتهای، خلق فرصتهای تازه برای توسعه فعالیتهای پژوهشی دانشگاه و بهبود کمی و کیفی فرصتهای مطالعاتی از جمله اقداماتی است که در این محور باید صورت بپذیرد.
از سوی دیگر یکی از وظایف ما به کارگیری دانش انباشته در دانشگاه شریف برای حل مسائل کشور است.
باید مسایل را نخست بشناسیم و سپس راهحلهای علمی را برای آنها ارایه کنیم. بنابراین ارتباط پایدار با صنعت، ضرورتی حیاتی برای دانشگاه ما است و این مستلزم تمرکز بر نیازهای واقعی صنعت است. دانشگاه باید نقشی فعال در تولید ارزش افزوده داشته باشد و از این طریق جایگاه طبیعی خود در کشور را نمایان و برجسته سازد. برای دستیابی به این هدف، گسترش«فناوریهای نوین ارزشآفرین» و نیز «فناوریهای اقتدار آفرین» در دستور کار ما خواهد بود.
همچنین در توسعه تعاملات صنعتی نیاز به جهش داریم و برای تحقق این جهش، باید به سرعت زیرساختهای خود و به خصوص زیرساختهای نرم افزاری را ترمیم و یا تکمیل کنیم.
اما در بعد آموزش، دوران همهگیری کرونا به ما آموخت که ناگزیر باید به سمت استفاده از روشهای نوین آموزشی حرکت کنیم. مستقل از آنچه پس از این دربارهی همهگیری ویروس کرونا رخ میدهد، حرکت در جهت نوسازی روشهای آموزشی و بهرهگیری از فناوریهای نوین آموزش یکی از وظایف دانشگاهها به خصوص دانشگاه صنعتی شریف است.
ما در راستای بهینهسازی روشهای آموزش حضوری و گسترش دورههای مجازی، میتوانیم و بلکه باید پیشرو و الهام بخش باشیم.
برای تحقق این اهداف، به بلندپروازی و انرژی استادان جوان و تجربه پیشکسوتهایمان نیاز داریم.
همانطور که پیش از این ذکر کرده بودم، شعار محوری من «شریف برای زندگی» است. این شعار دو سویه دارد. یکی، نسبت شریف با بهبود زندگی مردم ایران در همه شئون است و دیگری، تبدیل شدن شریف به دانشگاهی چند بعدی و پر نشاط که دانشجویان در آن به معنای واقعی کلمه«زندگی» کنند.
برای تحقق سویهی اول این شعار، ما باید حصار تنیده شده میان دانشگاه و جامعه را از میان برداریم. اعضای خانواده بزرگ دانشگاه شریف بایستی نسبتی متعین و مشخص با جامعه متکثر، متنوع و رنگارنگ ایران داشته باشند و این نسبت باید خود را در پروژههای علمی، پایان نامهها، مقالات و دستاوردهای اساتید و دانشجویان نشان دهد.
رسیدن به سویه دوم این شعار و تبدیل شدن شریف به دانشگاهی برای «زندگی» نیز مستلزم برخی اقدامات اساسی است.
رونق بخشی به فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی دانشجویان، حراست از آزادیهای مشروع و قانونی فعالیت دانشجویی، مواجهه پدرانه و سعه صدر در برابر فعالیتهای دانشجویان، حمایت مادی و معنوی از ایدهها و اقدامات فعالین فرهنگی و اجتماعی، ایجاد و تقویت بسترهای آزاد اندیشی در دانشگاه و توجه به نیازهای روحی و عاطفی دانشجویان در برنامهریزیهای آموزشی، پژوهشی و فرهنگی دانشگاه از جمله اقداماتی است که باید برای تبدیل شدن شریف به دانشگاه زندگی انجام دهیم.
شریف برای ایران و شریف برای شریفیها است. شریف خدمتگزار مردم ایران است و بنده خدمتگزار خانواده شریف هستم. من تمام تلاش خود را در جهت مهیا کردن شریف برای «زندگی»-در هر دو معنای پیش گفته- به کار خواهم بست و برای انجام هرچه بهتر وظایفم دست یاری به سمت خانواده بزرگ شریف دراز میکنم.
برای من مایه افتخار است که سه تن از روسای قبلی دانشگاه یعنی استاد گرامی جناب آقای دکتر فتوحی، جناب آقای دکتر روستا آزاد و جناب آقای دکتر سهرابپور توصیهها و نظرات ارزشمندشان را برای اداره هرچه بهتر دانشگاه در اختیار بنده گذاشتهاند. و امیدوارم که در سالهای خدمت در این جایگاه، بتوانم همواره از حمایت و نظرات سازنده این اساتید برجسته و سایر همکاران عزیزم بهرهمند باشم.
من و شما همه در یک هدف مشترک هستیم و آن ساختن ایرانی پیشرفته است. برای رسیدن به این هدف به یاری همه شما نیاز دارم و باور دارم که با مشارکت تک تک اعضای خانواده بزرگ شریف ما میتوانیم نقش برجستهای در تحقق این آرزو ایفا کنیم.
در انتهای این کلام، با شما عهد تلاش میبندم. من تلاش خواهم کرد به همه سنتهای خوب دانشگاه صنعتی شریف پایبند باشم. من تلاش خواهم کرد که «کیفیت» جزء اصلی همه برنامهها، شاخصه اصلی همه ارزیابیها باشد. من تلاش خواهم کرد ضمن بهبود جایگاه علمی دانشگاه صنعتی شریف، به ارتقاء شاخصهای اجتماعی و فرهنگی در دانشگاه متعهد باشم. من تلاش خواهم کرد، خدمتگزاری لایق برای خانواده عزیز و بزرگ باشم.
ما رویای مشترکی داریم که عامل پیوندمان با وجود همه تفاوتها تکثرهاست. رویای مشترک ما «شریف» است و من با شما عهد میبندم از هیچ تلاشی برای بهبود احوالات شریف، این رویای مشترک عزیز، دریغ نکنم.